KISAH NABI SULAIMAN DAN SEEKOR SEMUT

Assalammualaikum semua!!...o-haiyogosaimas readers(betul tak aku eja??)hehehe

di pagi yang indah lagi nyaman diselangi dengan bunyi burung yang sedang menyanyi lagu kpop kat atas bumbung bilik aku pagi ni,aku kembali menjelma untuk mnulis entri..hehehe~pe hal burung nyanyi lgu kpop??~~aku kembali!! happy tak?? mesti ada yang melompat riang ala-ala kanak-kanak ribena bila tgok aku dah kembali mengetuk papan keyboard untuk tlis entri kan korang kan3?..hehehe..by the way,gracias kepada yang sudi baca entri yang aku post dan trimas jugak kat korang-korang yang sudi landing kat pondok buruk aku ni..

okey..nak mula dri mna dulu ekk?..hurmm,meyh aku update status aku dulu okey..seperti yang korang tak tahu selama ni,aku skarang dah sem akhir kat matrikulasi perlis lagi 2minggu aku nk final exam then lepas tu dah boleh angkut barang balik rumah..hurayy!! pastu aku akan jadi penanam anggur kat rumah,kalau ada rezeki boleh la smbung ijazah plak..insyallah!! doakan aku yep..

tadi waktu aku tengah kemas meja study aku yg beselerak tu,aku jmpa satu kisah nabi..so aku nk share la dengan korang..kisah ni pasal nabi sulaiman dengan sekor semut~tak kisah la semut api ke,air ke asalkan semut..aku pon tak tahu ni semut spesies apa..

dah nak start ni..ready ok!!

Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa,apabila nabi Allah Sulaiman ternampak seekor semut melata di atas batu,lantas nabi Sulaiman merasa hairan bagaimana semut itu hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.beliau pon bertnya kepada semut itu : "wahai semut apakah engkau yakin ada makanan secukupnya untuk kamu hidup di sini?". Semut pon jawab : "aku percaya pada rezeki Allah'. lepas tu nabi Sulaiman tnya semut tu :"wahai semut,berapa banyakkah engkau makan? apakah yang engkau gemar makan? dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?". semut pon jawab :"aku hanya makan sebiji gandum sebulan". so,nabi Sulaiman bercadang untuk tolong semut tu memandangkan semut tu just makan sebiji gandum ja untk sebulan..

Nabi Sulaiman pon letak semut tu dengan sebiji gandum kat dalam satu bekas dan tinggalkan semut tu kat situ selama satu bulan. Bila cukup satu bulan beliau pon datang semula ke tempat tu. pastu nabi Sulaiman tengok semut tu just makan separuh ja gandum tu.Lalu nabi Sulaiman menemplak semut tu : "rupanya kamu berbohong pada aku! bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan,ini sudah sebulan tapi kamu hanya makan setengah saja".

Jawab semut : " aku tidak berbohong,kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apa pon sehingga sama banyaknya dengan sebiji gandum sebulan,kerana makanan itu aku cari dan rezeki itu dtang dari Allah,Allah tidak pernah lupa pda aku. tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup,rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tidak percaya pada kamu,sebab itulah aku cuma makan separuh saja supaya tahan dua bulan. aku takut kamu lupa untuk datang kepadaku pada bulan seterusnya".

Dari petikan cerita Nabi Sulaiman tu aku rasa korang dah tahu kan apa moral value dari cerita tu..
PERCAYA PADA REZEKI ALLAH..ni antara nilai murni yang paling ketara dalam cerita ni..kita mesti percaya dan yakin dengan rezeki yang allah bagi kat kita,tak kisah la rezeki tu banyak ataupun sikit yang penting kita bersyukur,barulah Allah akan ingat kat kita kalau kita selalu ingat dan yakin dengan Allah.

iklan kejap boleh..

pakcik semut yang garang..jangan marah saya tulis entri pasal pakcik..hehehehe


ehhhh...ni apasal plak ni?? lari tajuk daaaa...



 Apa pon aku harap korang akan sentiasa pegang dengan nlai murni yang kita bincang kat atas tadi okey..
rasanya smpai sini je okey..penat dah nk taip ni,sakit tengkuk aku dok mnaip huruf yang kecik-kecik ni..




best game ni..jom try!!!

main game pon jdi la klau dh tak boleh nk pegi tgk F1 kat sepang tu kan..so jom pakat main ramai2 jom
http://my.churpchurp.com/SITI-NURIZANI-BT-WAHID/share/PetronasF1SpeedOfSound

#PMGP2012 is back this March, play the F1 game on Facebook by driving an F1 car with nothing but your voice!

aktiviti sepanjang bulan feb..

hello,hello,hello....

Assalamualaikum...

Dah bnyak hari siti tak update blog kan(bajet mcm rmai je yg berebut -rebut nk lnding kat blog ni untuk bca entri-entriku ini kan..hahaha),tak kisah la yang pnting update je kan..tengah boring xtau nk buat apa tetiba idea dtang mencurah-curah bagai cendawan tumbuh lepas hujan je~~mcm tak sesuai je pribahasa ni~~almaklum la dah lma tak blajar BM kan..tu la pentingnya kita belajar BM ni,walaupun kita ni org mlayu tp still ada org mlayu yg tak boleh ckp bhasa melayu dgn bagus,tepat,padat dan muthakhir (cogan kata RTM) heeeheeeww<-----gelak baru..sebab tu la kat skolah kita kna blajar BM and wajib lulus klau tak kna repeat la jwbnya..padam muka




Ehh~~ ni dah kluar lndasan topik dah ni..heeeheew
Ok berbalik kpd tjuk kita yg terbuntang kat atas tu ok...sory sbab update story ni lmbat skit,biasa la nma pun pelajar kan so mmang sntiasa busy dgn assgment yg bertmbun-tmbun smpai tak tau nk buat yg mna stu..heeheew..di kesmpatan yg ada ni siti akn story la serba skit aktiviti siti spnjang bln feb aritu..

KPOP dance competition
Wktu acara ni berlngsung siti just jadi urusetia je,tolong nyibok sana sini,tolong gelak kat org bila diaorang salah step wktu mnari..heeeheew and tlong jadi kakak comel yg bgi hadiah..heeheew
ni la muka org yg tolong  sorongkan troli hadiah tu...cumell x?? heeeheew..

tengok,tngok...gya-gaya nk tolak troli yg kcik tu dgn hdiah yg besar gedabak..huh,berat nk mampus!!

Ekceli nk ltak gmbar pmenang ngn vdeo dorang mnari tp siti lupa plak nk ambik n rkam dorang mnari..biasa la eksaited ambik gmbo sndiri kan..kan..heeeheew..cmpetition ny just untuk girls je,ekceli untuk boys skali tp dh dorang sume bsing-bsing xnak join so bgi girls je la yg ambik bhgian..dah tu korang tau tak?? wktu prtndingan ny tgh rancak brlangsng and gurl-girls kat ats stage pon kemain lg brgelek tetibe dgr suara boys sorak-sorak kat blakang..dh tu bila MC soh dorang komen kemain lg ckp best..poyo betol,awl2 ckp tak nk join pastu tetiba nk join plak..ckap mcm keling btol..tp tak kisah la yg pnting enjoy..

Ni ada beberapa pic lg tok korang tgok..mlas ehh nk ckp pnjang-pnjang..TGOK JGN TAK TGOK..heeheew

ni gmbar kengkawan siti..muka penat bru lpas buat persmbahan tapi still bg pose terbaik..hehehe

berdebar...pemenang yg brdebar bukan siti..heheew


mesti korang ingat gmbar ni sama ngn yg ats kan?? ekceli ada prbezaan tp siti pon tak tau kat mne beza nye..klau jmpe gtau la..

Rasanya smpai sini je untuk kali ni..dh pnat menaip ni..heeheew..

Bye..

Tip nak hilangkan "mata panda"

Assalamualaikum...

Malam ni siti nak kongsi tips nak hilangkan lingkaran gelap bwah mata korang tu..ada macm-macam cara yg korang boleh guna untuk nk hilangkan "mata panda" yang lngsung xcomey kalau orng lain tngok kan,so sni siti nk kongsi la skit tips ni...korang xpyah susah-susah nk beli produk yg mhal-mhal kat mall tu gna ja bhan smulajadi mcam buah-buahan ka,pokok kayu ka,tak pun korang minum ja air putih tu bnyk-bnyak smpai kembong prut korang..hehehe..lawk ja,tak kan la korang nk minum smpai camtu skali kot kan..

ok jom start..

Bahan-bahan yang korang boleh guna:

  • TIMUN : potong timun tu nipis-nipis ikut corak pe pon yg korang nk. Lepas tu korang letak timun tu kat mata korang slama 20mnit..tapi sebelum ltak timun tu make sure korang cuci dulu muka  korang tu dulu bru la berkesan.
  • SUDU BESI : korang mesti tak penah guna cara ni kan?? meh nak ajar..korang ambik sudu besi tu lepas tu letak dalam peti sejuk smalaman,bila bngun pagi korang ambik sudu tu letak kat mata korang kalau sudu tu dah kurang sejuk korang letak kat dalam ais batu..pastu letak smula kat mata korang ok..
  • UNCANG TEH : rasanya cara ni dah famous kot..kalau korang tak tau memang sedih lar kan..kan..ummmm,teh ni bagus untuk nak hilang kan lingkaran gelap bwah mata korang yang disebabkan oleh darah yg xmngalir dgn baik bhagian tu..uncang teh yg korang dah guna untuk bancuh teh kat ayah korang tu jgn korang buang plak..korang boleh gna smula dgn mletakkan uncang tu kat mata korang slama 20mnit..ulang cra ni bnyak-bnyak kali tau bru berkesan.Lebih baik klau korang pkai sebelun korang tidur..


Semua tips yang siti bgi kat atas tu tak memerlukan duit yg bnyak untuk nk mndpatkan brang2 tu,so korang bleh la try..

Selamat berjaya..

                


jangan la intai-intai...

Pernah tak ada orang intai2 korang waktu korang tngah taip mssage?? Ohhh tiddddakk!! bahaya tu. So siti cdangkan korang pasang screen protection kat phone korang tu,selamat skit klau mcm tu kan?? ni siti ade cntoh screen protction untuk korang tgk..klik je okey!!Watch embarrassing videos anywhere without peeking over your shoulder. Get #UDevon's privacy screen protector for RM15!..

jom daftar CHURP CHURP..cepat-cepat!!

#ChurpChurp ran over 500 new campaigns in the past 6 months
Macam mna nk buat duit poket lebih hah?? Meh sni nk share sikit..korang penah dengar pasal churp2 x?? churp2 ni adalah sejnis advertismnt yang boleh buat korang dapat duit dengan hanya satu klik je..senang kan?? so jom daftar ramai2..klik je kat tulisan pink tu okey