Raya Datang Lagi...


Assalamualaikum & salam aidiladha....

Waaaaaaa....aku tak balik raya...huhuhu..raya di perantawan thun nih..hehe..
Tak pe pengalaman...

Ehem ehem...korang pe khabar??? Selamat berhari raya bersama kluarga yah!!!
Tengok tajuk kat atas tu..RAYA DATANG LAGI...
Raya pe Cik siti???
Ayoyo...raya haji maaa..

Korang tahu tak ada banyak kelebihan raya haji@ aidiladha nih...
Meh aku nk kongsi sikit klebihan raya haji dengan korang...

Pengenalan dulu yep..heeee


Hari Raya Aidiladha atau Raya Haji merupakan hari yg dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar dalam islam selain Aidilfitri yg disambut pd setiap 1 syawal. Aidiladha disambut pada hari ke-10,11,12 & 13 bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pd malam 10 Zulhijjah, diikuti dgn solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pg 10 Zulhijjah...

Keistimewaan...

Aidiladha adalah perayaan yg istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t..
Selain itu,salah satu keistimewaan Aidiladha ialah ibadah korban. Ibadah korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijjah

Pada kebiasaannya solat sunat Aidiladha dicepatkan sedikit berbanding solat sunat Aidilfitri. Hikmahnya dicepatkan sedikit waktu solat sunat Aidiladha adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban. Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri pula adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid. 
Manakala bagi Aidiladha, hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada hari itu ialah daging korban yang berkat. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri  akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan dagingnya kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Dah ada yg mengantuk ke tengok text ceramah aku??? hahaha..nih aku bagi halwa mata sikit..
menunggu masa untuk di korbankan..kasihan u..

beratur-beratur..yg rasa umur tu dh senja dok depan ya...BAIK!! (dengan nada sedih)
Hope raya korang tahun ni lebih bermakna dari tahun2 yg lepas okey...rasanya smpai sini ja kali nih,aku nk join member rumah aku makan maggi di pagi raya haji..hahahaha..sedih kan???



Kalau ada terkasar bahasa n terlebih tingkah laku harap dimaafkan..
weeeeee...bubye!!!!




Perlis !!! awesome..( entri brgambar )

Assalamualaikum readers....

PERLIS...awesome
PERLIS...gorgeous
PERLIS...terbaik!!!

Tepuk tangan sikit...xcitednya nk citer psal perlisku yg terchenta..hehe..mari2 dengar cik siti bercrita..

Sapa pnah p prlis angkat tangan.....
Wuuuuuuu....ramainya..bajet mcm depa tu dok depan hang no..hehe..PROCEED!!

Memandangkan aku ni anak jati PERLIS trchenta,so entri aku kali ni aku akan selitkan sikit2 slang prlis biaq hampa melopong xpham..hahaha..(gelak jahat!!)

Seyesly cik siti org prlis???..dgn senyum simpulnya aku mnjwab...Yup,awat tak caya ka?? 
Kpd yg brtanya itu trimas ya sbab alert dgn segala mcm benda yg ada kat blog aku ni..ekceli aku pon baru perasan yg aku tak letak ngeri klahiran aku kat profile aku..hehehe..bukan nk smbunyi yg aku ni org utara tp juz trlupa..harap maaf ya..SMILE !!

Okey..hari ni aku nk story mory psal ngeri klahiran aku..cewaahhh..lcturer BI aku ada soh buat esei psal hometown..so,td dengan xcitednya aku menerjah rumah pakcik google..

CS : pkcik,lcturer sruh tulis esei psal hometown. Tp Cik siti tak tau apa yg mnarik kt prlis..other than harumanis,apa lg yg ada kat prlis ye pkcik????

PG : Oooo..kacang je tu..klik sni..

beberapa saat kmudian..hhaha..dah jmpa..'visit perlis'..jom terjah..
Rupa-rupanya bnyk tmpat yg mnarik kat prlis..aku ank jati prlis pon tak tahu psal sjarah ngeri kecik molek ni..bahkan tmpat2 mnarik..al-maklum la aku ni tak suka kluar rumah..ank solehah la ktakan..hehe..apa yg aku jmpa kat dalam tenet ni aku nk share la dgn korang smua okey..enjoy it!!!

Bendera PERLIS....weeee




Mempelam harumanis yang dimakan bersama pulut..yummm!!! sedap..

kalau datang perlis,korang melawat la sini..heeeee

Air terjun timeee!!!..hehehe

Padang Besar..tempat korang boleh membeli-belah..barang murah,tapi sebelum pegi sana better korang belajar ckap perlis dulu kalau tak nanti dorang letak harga mahal untuk korang..huhuhu


Istana Arau,perlis..

Gua Kelam...besttttt!!!

Banyak lagi tempat menarik kat Perlis..tapi aku penat nk letak gambar bnyk-bnyk..hehehe..hope korang suka..

that all for today..BYE-BYE~~

p/s : dah lama aku draf entri nih,tapi baru hari ni aku post..hahaha

JOM RAYA LAGI..!!!!!

Assalamualaikum...salam raya korban yah!!! hehehe..

Tengok tak tajuk entri kamek kali nih??? hehehe..RAYA!!!
Tengah satu malaysia sibuk dok tengok bola piala Malaysia,aku pulak sibuk dok berhari raya malam-malam buta ni..hahaha..ekceli kolej aku ada anjurkan open house raya malam ni,so smua apartment kena buat open house..apartment aku pon tak terkecuali buat open house..siap ngn anyam ketupat lagi..huhuhu

Semangat betol housemate aku menghias rumah..hehehe





" Arrrrrrrrrrrrrrrrghhhh...nape bleh seri pulak ni.."..terkejut aku bila housemate aku tetiba jerit..hahaha..smuanya pasal bola..kelantan vs ATM..

Raya korban pon dah tak berapa hari je lagi..tahun ni aku raya korban kat sarawak..rindu family siot..hahaha..untung la pada sesiapa yg balik raya kat umah..

* mood rumah aku sekarang*
~ housemate tgh citer hantu plak..hahaha..sebab line internet slow so xleh tgok bola~

tak tau nk taip apa..hakhak..
iklan la kejap..hehe

tgah menyediakan juadah untuk tetamu..comey tak bekas kuih kiteorg??? hehe..

bergmbar depan pintu..hahaha..mana aku??? of course la yg dok amik gmbar nih..

teng teng teng....senyum jgn tak senyum..kikiki

Akhir kata SELAMAT HARI RAYA KORBAN..
semua org tgah sorak bola..hahaha..aku pulak tgh sorak kat blog..

Sampai sini ja okey..PEACE..

Segment : Jom tingkatkan FOLLOWER sampai puas !!!




Assalamualaikum semua...

korang sihat?? Aku alhamdulillah sihat.. :)

Dah belek puas-puas dah banner cute kat atas tu?? klau dah..bgus2!!!

Korang kekurangan follower?? Nak follower korang meningkat 100%?? (over plak aku..xde la sampai 100%,tp insya-Allah follower korang naik..hehe) dah tu tunggu apa lagi meh la join segment gempak nih.
Tak susah pon korang nak join segment nih..just ikot apa yg SHAWAL suruh ja..tak susah pon syarat-syarat penyertaan segment ni..

So..jom pakat ramai-ramai tambah follower..weeeeee!!!!

Follower : 7 org yg sudi follow Cik siti.. :)

WAH!!! terujanya tengok hadiah best~~GA best nih... :)




Hallooooo readers...tengok banner bwh tu...(dengan mata yg bersinar-sinar korang tgok banner tu kan??)..bgusnya,anak sapa nih??..hehehe



First of all,sya CIK SITI nk ucapkan tahniah kpd Fatin Najwa yg berjaya membuat GAnya yg prtama..truskan usaha..(bajet mcm aku ni dh bnyk pngalaman je ngn blogging ni..pdahal aku pon bru stahun jgung dlm bdang blogging ni..hehe)
ok teruskan dengan agenda kita hari ini ya..hephep huray!!!

Korang penah take part dalam mana2 GA tak sebelum ni??
Mesti penah kan3??....

Kali nih aku dengan bangganya nk promote korang2 smua msuk GA yg Fatin Najwa nih buat..
Seyesly aku jdi gila sekejap bila tgok hadiah2 dia...WAH HEBAT!! WAH WAH HEBAT HEBAT..hehehe..cheers ckit..
kalau korang tgok mesti korang pon akan jd macam aku..percaya la ckap aku..
Tapi klau ada antara korang yg xde pape feeling tgok hadiah yg ditawarkan tu,that mean.....korang kena jumpa doktor hensem..hehehe

Kpd cik jijah,Yura,amira,and Aming...jom join skali GA ni.. :)

Lepas baca entri aku yg tak seberapa nih,klau korang rasa nk join GA nih korang boleh la jumpa FATIN NAJWA..okey~~

Sekali lagi aku tegaskan disini....sapa xjoin rugiiiiii~~~~~

SELAMAT MENGEJOIN GA nih...

( ^ - ^ )
bling-bling..nak hadiah...!!!