FAKTA! FAKTA! FAKTA !!!!!


Assalamualaikum readers..

okey..hari ni kita cerita psal perkara yg fakta sahaja ye..not AUTA !!!


BADAN..

  • Otak menggunakan lebih daripada suku oksigen yang digunakan oleh badan manusia. 
  • Jantung anda berdegup kira-kira 100,000 kali sehari, 36,500,000 kali setahun dan lebih berbilion kali jika anda hidup lebih daripada 30 tahun. 
  • Sebelah kiri badan anda dikawal oleh sebelah kanan otak anda sementara yang sebelah kanan dikawal oleh sebelah kiri otak anda.
  • Bayi mengelipkan matanya hanya sekali atau dua kali seminit sementara orang dewasa berkelip mata dengan purata kira-kira 10 kali seminit. 
  • Nyamuk lebih cenderung untuk menghampiri perempuan daripada lelaki. Ini kerana nyamuk amat tertarik dengan bau estrogen iaitu hormon yang dihasilkan oleh perempuan. (patut la...)

TEKNOLOGI..

  •  Susunan QWERTY pada papan kekunci yang digunakan pada komputer telah dicipta pada tahun 1860an.
  •  Sebuah kereta menggunakan separuh daripada minyaknya untuk mengatasi rintangan angin sekiranya ia bergerak pada 80 kilometer sejam.
  •  Walaupun jam analog telah rosak, sekurang-kurangnya ia menunjukkan masa yang betul dua kali sehari.
  •  Permainan video pertama yang menggunakan duit syling telah diperkenalkan pada tahun 1970an dengan tajuk seperti ‘Computer Space’ dan ‘Pong’ yang menjadi masyhur itu.

owh..baru ku tahu..heeee

 
 bye...

Sihat itu satu nikmat

Assalamualaikum semua..

2 hari yang lepas aku dimasukkan ke hospital sebab..

demam + migrain = pengsan

kena tahan di wad selama satu malam..nsib baik la satu malam,seyes boring dduk kat hospital..


sakit time nurse tu ccuk benda alah tu..


bila dah rasa sakit aku sangat menghargai masa sihat aku..tapi walau sehebat mana pun kita menjaga kesihatan kita tapi kalau ALLAH nak uji kita mungkin sesekali Dia akan bagi kita rasa sakit itu..
aku redha dengan ujian ni 

peace!!! senyumlah selalu walaupun dugaan ditempuh

p/s : ALLAH sayangkan hambanya sebab tu DIA bagi ujian untukkita tempuh dan selalu ingat pada-NYA.