Tips : Cara tanggalkan BLACKHEADS dan WHITEHEADS


Assalamualaikum readers...

hehehe..dah lama tak menconteng kat sini kan..

sekarang ni aku tgh busy sikit..final exam utk sem ni pun dh nk dekat, lg berapa minggu je lagi..OMG!!!
study??? Jgn ditanya lah..msing terbungkang lg hencik-hencik buku kat atas meja tu..

okey back to our point babe..

Entri aku kali ni aku nak kasi tips sikit..
korang mesti tau kan blackheads dan whiteheads tu apa..kalau x tahu tgk SINI
semua gurlz nak kulit muka yg super duper cntik kan..bersih tanpa cela..no pimple, no blackheads, no ance..
so, hari ni aku nak kasi tips utk nak tanggalkan segala macam HEADs kat muka..ok!!

Blackheads
  • Cuci muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari
  • Buat rawatan exfoliation pada muka dgn mnggunakan scrub yg bagus dan bersesuaian dgn kulit muka.
  • Gunakan facial mask dua kali seminggu untuk skin nourishment.
  • Kerapkan pendedahan kepada cahaya matahari wktu pagi ( 6am-9am)
  • Gunakan product yang ada Benzoyl Peroxide (strong blackheads fighter) pada kawasan yg selalu ada blackheads.
  • Boleh juga gunakan jus lemon untuk mengurangkan minyak pada muka yg mnyebabkan pembntukan blackheads dan whiteheads.
  • Gunakn kaedah stem untuk tanggalkn blackheads. Ambil semangkuk air suam, rendamkan muka korang kat dlm air suam tu selama beberapa minit lpas tu senang je utk korang tanggalkn cik 'B'.

Whiteheads
  • Cik 'W' ni selalu ada bila kulit muka kering, so selalulah moisturize skin korang ye..
  • Elakkan tangan yg kotor dari mnyentuh muka, mnggunakan tangan yg kotor boleh mnyebabkan kuman mudah membiak pada kulit.
  • Tingkatkan pengambilan air putih..tambahkn madu dan minum pada wktu pagi ketika prut kosong. Ni dpt bantu badan kita buang toksik dan bendasing dlm bdn.
  • Jgn gunakan oil-based skin product.
  • Korang jugak bleh try guna aloe vera. Gunakan aloe vera pada kawasan cik 'w', biar sampai kering then baru cuci..ulang sampai cik 'w' hilang.
maaf entri bosan sikit..hehehe